Forum

Här kan ni dela med er av idéer, frågor, synpunkter samt funderingar.

56 thoughts on “Forum”

 1. Hej,
  jag såg i ett annat forum på nätet att man diskuterade ombyggnad av toaletten för att få mer avskildhet. Där påstods att senare årgångar av Omega 28 hade bättre toalettlösning med mer plats. Jag har letat efter bilder på nätet men kan inte hitta någon båt som skiljer sig från min egen, annat än att vissa har Porta -Potti istället för spoltoalett. Någon som vet om det stämmer att det finns andra varianter på toalettlösning och finns det i så fall bilder någonstans?
  Vore kul att se, och kanske få lite tips.

  1. .. förändringen bestod i ytterligare ett vertikalt skott tvärskepps för om toa-platsen med ett in-/utskjutbart handfat mellan detta och huvudskottet, vilket tömdes i toan. Sovutrymmet på babordssidan i förpiken blev därmed kortare. Förändringen kan ha kommit -83/84 och det kan ha förekommit foton i sena försäljningsbroschyrer.

   vh Lars

   1. …hittade ett foto av P Nerström, som kommer att publiceras så småningom. Där sitter dock handfatet på huvudskottet och ingen avskildhet.

 2. Hej!
  Finns det någon omega 28-ägare som har satt in elmotor?
  Vad har ni satt in?
  Fungerar det bra?
  Jag har en Yanmar där kompressonen är dålig, och vill nog inte sätta in en ny dieselmotor.
  Eller hur har ni andra gjort när orginalmotorn verkar behövas bytas ut?

  1. Det skulle stå:
   “Eller hur har ni andra gjort när orginalmotorn verkar behövas bytas ut?”

   1. Hej, jag har sett på Blocket att någon installerat elmotor i sin Omega. Minns dock ej vem då det var så länge sen..

  2. Hej! Jag har ett påbörjat projekt med konvertering till el. Stannade dock av i sommar när jag var tvungen att lägga tid på att flytta. Tanken är att slutföra i vinter. Har kommit ganska så långt ändå. Jag har filmat och lagt det på youtube. Serien heter ”El-Omegan” och är alltså inte komplett än.

 3. Hej!
  Vi har haft problem med orginalmotorn nu två säsonger. Förra året fick vi liv i den efter att vi bytte avgasventilen. Nu är det något annat fel, den stannar efter en liten stund och går på ojämna varv men startar snällt. Förslagen vi fått efter luftningx100, avmontering av spridare etc är att bränslepumpen/elementet kan vara trasigt. Hopplöst att få tag i mekaniker mitt i semestern så nu funderar jag på att byta motor ändå. Den är ju oavsett från 1980. Åsikter om detta? Någon som bytt till annan motor som passat bra i det lilla utrymmet fram? Solé mini har jag tittat på. Båten och vi finns i Göteborg.

  1. Mest energi/vikt ger Lombardini 702. Vilken version av YS har du? Får den tillräckligt med luft? Ojämt varvtal kan vara ojämn bränsletillgång=luft i systemet. Luftningen underlättas om du installerar likadan blåsa som finns till utombordare efter vattenavskiljaren. Är motorn färskvatten- eller sjövattenkyld? De som konverterat med färskvattenkylning drabbas ofta av överhettning pga igensatt värmeväxlare. Du kan även demontera termostaten.
   vh Lars

   1. Hej!
    YSM8G. Du menar luft i systemet eller tillräckligt med luft?Den är sjövattenkyld så det bör inte vara ngt problem. En mekaniker trodde bränslepumpen kunde vara trasig men luft är väl kanske mer sannolikt. Känns bara hopplöst att hitta vart. Jag ska prova med blåsa också..
    Tack!

    1. Tillgång på förbränningsluft. Vi har en fläkt som blåser in luft i motorrummet monterad under ”toadurken”. Ev öppna skivan ovanför motorn ngr cm när motorn belastas (trots ökat buller). Om luftfritt bränsle kommer ut vid luftningen till spridaren (sista luftningspunkt hö sida) när du kör motorn kan det inte vara fel på bränslepumpen. Lycka till! Ring 0737203036 om du vill diskutera frågan.
     Vh Lars

     1. Tack för kloka tankar. Bränslet kommer hela vägen vid luftning så pumpen funkar. Vi bytte en del som håller spridaren pga spricka i den och nu fungerar motorn!!! Kört flera ggr helt utan problem. Vi blir inte kloka på vad som hände men är glada för att den nu förefaller funka utan problem. Än en gång tack för dina kloka synpunkter!

 4. Hej!
  Jag har köpt en omega 28 som stått på land några år. Är ute efter den lilla badstegen, byter gärna mot min badplattform med inbyggd stege.
  Har en septitank och wc över.
  Nedstegstrappan med inbyggda lådor finns även. En extra bom och ett roder.
  Hellre byten än pengar om det finns nåt som kan vara intressant, men annars till salu såklart.
  Med vänlig hälsning, Fredrik, Västerås.

  1. Hej!
   Vi har originalbadstegen (vad jag vet) men är intresserade av en badplattform med stege. Har du några bilder på din?
   Hälsar
   Lotta i Gbg Omega 28 218

   1. Hej, bilder går att ordna, har du ett mobilnummer för sms?
    / Fredrik

    1. Toppen! 0709667662. Någon anledning till att du vill byta? Hälsar Lotta

 5. Hej
  Jag har nyligen köpt en omega 28.
  Någon som har bytt sina motorkuddar?
  Försöker hitta original ifrån yamnar men inte lyckats.
  Någon som vet var jag kan hitta sådan eller likvädirga?

 6. Vi har vatten i kölsvinet. Någon som har tips på hur man felsöker? Ganska mycket vatten, ca 4 liter per dygn som vi pumpat ur.

  1. Hej!
   Det kan antingen vara trycklagret för axeln, att packboxarna är slut.
   Alternativt skrovgenomföringar för avlopp eller logg/lod eller att skruvarna som håller i flärparna i aktern. Kontrollera alla skrovgenomföringar, sista jag skulle kunna tänka mig är (i värsta fall) kölbultarna.

  2. …sjövattenintag, kylvattenintag; annat läckage fr motorkylning, läckage fr färskvatten, pumparna i pentryt, ev toa spolning.

 7. Hej! Fått problem med att framdriften strular/inte fungerar ibland. Vi ser att framväxeln läggs i vid motorn och att axeln ut från motorn börjar snurra, men vi får ingen fart framåt. Till slut hörs en plötslig duns/smäll och vi får framdrift. Några idéer?

  1. Folding propeller opens? If you give more throttle in the beginning perhaps it happens faster?

 8. Ännu en fråga till detta eminenta forum: Har problem med lavtillväxt på däck. Har sett att men använt Klorin o andra substanser. Nån som har ett gott råd?

 9. Jag har bytt till en ny startmotor efter att den gamla pajat. Efter det har jag nog lyckats strula till det med anslutningarna – nu låter ett (svagt) pipande från kontrollpanelen i sittbrunnen hela tiden. Har skaffat manualen för en Yanmar 8 för att kolla anslutningarna, men blir inte så mycket klokare. Jag misstänker att det är kablarna mellan startmotorn och generatorn som är problemet. Nån som har en idé om lösning?

  1. Hej igen!
   Vilket sammanträffande, jag höll nämligen på med startmotorn nyligen till min Yanmar 8. Hur lätt var det att demontera den gamla?

   Hursom, jag hade nämligen samma problem som dig, och i första hand är det att generatorremmen inte är tillräckligt spänd vilket medför att generatorn släpar efter o inte har samma varvtal som svänghjulet. En annan anledning kan vara att tomgången är för låg, men skulle tippa på att generatorremmen är för slapp. Ta en smal planka och använd den som hävstång när du spänner remmen och spänner alla bultar som hållet generatorn på nytt. Ha gärna fortsatt hävstång när du spänner glidskenan under generatorn. Akta så att du inte förstör kabeln till glödstiftet samt att plankan inte går av så att du förstör glödstiftet.

   Glad Midsommar önskar vi på Omega 28:a Förbundet!

 10. Hej! Min båtklubb har beslutat att i höst får endast stöttor typ Seaquip eller motsvarande användas för vinterförvaringen på land. Jag undersöker därför vilka stöttor jag ska köpa (som ersättning för min Press & Son stålvagga).
  Fråga 1: Vilket är det verkliga djupgåendet för Omega 28? På denna hemsida anges “Djup enl ORC (IOR) 1,58 m”. I många andra skrifter står att djupgåendet är 1,50 m. Vad gäller egentligen?
  Fråga 2: Biltema säljer stöttor med höjd som kan varieras mellan 1,3 – 1,75 m. Är det en lämplig höjd för stöttorna? Är det någon som har erfarenhet av dessa lågbudgetstöttor?

  1. Hej Per!
   Djupgåendet kan variera beroende på hur mycket du har lastat båten. Men jag skulle räkna med 1,55m. Sen kommer båten att komma upp lite till när du ställer kölen på en planka.

   Biltemas stöttor 1,3-1,75m använder vi oss av och är lämpad för både fören och aktern, konstruktionen enligt oss var bättre än Tyresöstöttan då det är fötter i slutet av själva stöttan.

   1. Jag menar förstås att det är fötter på rörändan som står mot marken, det har inte Tyresöstöttan.

    1. Hej och stort tack för dina råd!
     Fråga: Är fyra stöttor tillräckligt? Båten är ju bred och väldigt äggformad; med stöttor också midskepps blir ju uppställningen mer stabil och pålitlig när jag jobbar uppe i båten och när tjällyftningen/-lossningen ändrar marknivån.

     1. Med sex stöttor har du bättre möjligheter att bottenmåla överallt och naturligtvis blir det stabilare; men fyra räcker med spännband eller kättingar emellan så att stöttorna inte glider isär.

 11. Hej,söker en självslående fock (12,3 m2)med pistolhakar till vår Omega 28 i Stenungsund,nån som har en till övers?

  Mvh
  Mats Vilhelmsson

  1. Jag har en genua med pistolhakar som jag har över efter att jag monterat rull genua. Kan det vara nåt?
   /Svante Lindroth

 12. Hi all
  I wanted to hear if anyone of you know if it is possible to buy a new Sprayhood for my Omega 28.

  Kind regards
  Per Bomholt

  1. I just guess you are in Denmark. If so, you can try Kapell & Annat in Limhamn/Malmö +4640154017 or +46707244003. Unfortunately they do not have it on the shelf or any standard templates according to reacent information i.e. you have to cross the sound and have it custom-made. I think Henricssons (info@henricssonsbatkapell.se) Västra Frölunda/Gothenburg was one of the original manufacturers and may have templates +4631471820. Do you know approximate hull number?

 13. Hello dear friends of the Omega 28,
  I wanted to ask if someone knows the exact dimensions for a stormfock .
  The leech and lower leech dimensions are missing in the sail plan on the website or can they vary?
  we got one offert with 5qm, luff 3,9m and lower leech 2,25m.
  would that work?
  Any thoughts off you would be helpfull,
  greetings Peter from Flensburg, Germany.

  1. Hi Peter!
   Storm fock sizes may vary depending on owners choice – some wants it bigger, other wants smaller sail area, thus the reason why we don’t have info regarding the leeches on the sail plan.

   I suggest that you speak to your sail maker or other sail makers.
   Please note that the luff for the storm fock is different depending on if your Omega 28 has a headstay with luff foils or Rod stay/Wire stay.

   Here’s a link to Lundh Sails. They sell storm focks.
   https://www.lundhsails.se/stormfock
   NB! The text on this site is in Swedish.

 14. Hej! För ett par år sedan råkade jag ut för att ena fotpumpen i pentryt gick sönder, den för sjövatten. Det måste ha skett precis innan vi skulle segla vidare. För nån timme senare mitt under kryssande upptäckte vi att det stod ganska mycket vatten inne i båten. Vi fick snabbt ta oss till land och öste och länspumpade frenetiskt innan vi upptäckte var läckan var. En lite chockande upplevelse för både mig och sambon.

  Nu undrar jag, kan man dra sjövattenslangen till pentryt på något annat sätt så att man minskar risken att det skulle kunna hända igen? Någon som har råkat ut för samma?

  1. Hej! Skulle du kunna maila mig så kan vi utbyta telefonnummer och växla en konversation över telefon möjligtvis?

   Mvh Ernst

 15. Nu verkar jag ha fått tag i ett salongsbord, tack vare Lars!
  Hur har vi det med sittbrunnskapell här i vårt gäng? Nåt till salu?

  1. Fick du tag på ett salongsbord? Om ej så har jag ett. Finns i Nacka Stockholm.

 16. Hej.

  Jag ska sjösätta snart min Omega28 som jag köpte förra året.
  Vet inte hur jag ska kolla om det finns olja vid axeltätning.
  Förra ägare byggde en slang för att fylla på olja till axeltätning.
  Har fyllt på men det rinner inte ner.

  Vad ska jag tänkte på?

  1. Hej,
   Mitt tips är att du börjar dränera oljan först för att se om det kan finnas smuts i slangen.

 17. Hej på er! Ägare sen i somras av nr 102, ”Alfa”.
  Jag skulle vilja ha en bättre lösning på salongsbordet. Idag monteras en bordskiva på maststöttan, spänns fast med en snörstump. Sen sätter man ett ben i varje bordshörn akterut. Svajigt och osmidigt. Hade gärna sett det mer klassiska ”klaffbordet” som man ser i vissa andra 28:or. Nån som har nåt tips på inköpsställe, nån som har nåt till salu rentav?

  1. Hej Peter,

   Vi har två bord till salu ett original, polyuretanlackat för ruffen och ett lika stort oljat som vi använder i sittbrunn och stuvar ihopfällt i stickkojen. Var håller du hus? Ett bord finns i Rönninge det andra i båten på Grödinge BK. Orginalbordet bultas i bottenstockarna, sittbrunnsbordet har horisontella teakplankor som fötter. Du kan ringa mig på 0737203036.

 18. Önskar köpa en Omega 28 i gott skick, hör av dig till valter.hulden[at]gmail.com

  mvh Valter / Finland

 19. Hej!
  Är det någon som har en badplattform i aktern på omega 28?
  Storlek? Hur högt upp behöver den sitta för att få plats? Funkar det bra?
  Är ju en liten akterspegel.

  1. Hej! Det finns vissa Omegor som har lyckats montera badplattformar på sina akterspeglar.
   Om du mailar e.reutergardh@gmail.com så kan vi ha en mer detaljerad dialog, där jag även kan bifoga bilder och mått åt dig.
   Mvh Ernst

 20. Köpt gummiduk på Trelleborgs-lager i Sundsvall, har funkat flera år. Surrar rorkulten när båten ligger vid sin boj. Janne Jansén, Härnösand

 21. Hej. Tankar om nya frerpar vid rodret.
  Har redan fått tips av herr Reutergårdh men hur har ni de andra löst frågan? Vilket material osv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *