Båten

Omega 28an introducerades på flytande båtmässan i Långedrag 1976, och revolutionerade marknaden med 3/4-rigg och riktiga Gransegel. De flesta andra flytetyg från den tiden hade masthead rigg och “Hong Kong töj”. Producenten kostade även på blyköl, indragna vant och förstag då det begav sig, vilket försvann från senare konstruktioner i allmän besparings- och konkurrensiver.

 

Ugn i kabyssenHon var första båt i sin klass med ugn i kabyssen, och plats för sex pers runt salongsbordet — vilket gör båtlivet trevligare, både för kock och besättning. En lasagne värms snabbt upp i ugnen under veckoslutsseglatser eller regattor, och avnjuts med en Chianti Ruffino.

 

Därefter beskådar man hamnlivet eller solnedgången från pentryt medan kvällsdisken avslutas. 28an har en ‘när vattnet’ känsla som många skärgårdsseglare uppskattar. Det V-formade skrovet  klyver sjöarna och stampar inte fram i krabb sjö. Med 44 % av deplacementet i kölen bär hon sina segel när det brallar. I lättvind höjdar hon fram mellan öarna tack vare ringa vattenlinjebredd och hög rigg. — Jollekänslan finns där!